Новини

Buy Social Europe B2B официално стартира по време на Световния форум на социалните предприятия в партньорство с People and Planet First

Buy Social Europe B2B официално стартира по време на Световния форум на социалните предприятия в партньорство с People and Planet First

Фондация BCause e българският партньор на международната инициатива Buy Social Europe B2B, която има за цел да ускори развитието на т.нар. социално отговорни доставки (social procurement) в Европа.

500 милиарда долара ще бъдат насочени към пазара на стоки и услуги, произведени и предоставени от социални предприятия.

1 SEWF23 Social Procurement Fringe Event

В нашия бързо променящ се свят все по-ясно усещаме натиска на глобалните социални и климатичните предизвикателства и осъзнаваме необходимостта от по-приобщаваща и устойчива икономика. Нарастващият социален и законодателен натиск принуждава компаниите да интегрират по категоричен начин устойчивостта в своите бизнес стратегии и дейност. Концепцията за social procurement - купуване на стоки и услуги от социални предприятия, които поставят хората и планетата на първо място - се очертава като мощна стратегия за устойчивост. Тя обединява социалната кауза и печалбата в името на по-доброто бъдеще, позволявайки на традиционните предприятия да се снабдяват със стоките и услугите, от които се нуждаят, като същевременно добавят позитивно въздействие, иновации и разнообразие сред своите доставчици.

Новата международна инициатива - Buy Social Europe B2B - беше официално обявена по време на SEWF23 - Световния форум на социалните предприятия през 2023 г. в Амстердам, Холандия. Тя ще изведе движението за social procurement в Европа и в световен мащаб на следващото ниво през идните години.

Buy Social Europe B2B обединява в консорциум 23 организации, водени от Euclid Network, които ще си сътрудничат за ускоряване на търговските партньорства между традиционните и социални предприятия в 17 страни в Европа.

В тези организации работят най-дългогодишните и опитни експерти в областта на social procurement в световен мащаб. Така движението може да надгради десетилетния опит на своите ключови партньори, признати и уважавани социални предприятия, международни и национални Buy Social мрежи и участници в екосистемите.

Партньорите в консорциума имат за цел да предложат концепция за единна база данни в сферата на социално отговорните доставки - чрез мрежа от традиционни и социални предприятия с международен и местен обхват.

Обединението в такъв голям мащаб и решителното сътрудничество ще спомогнат за значително повишаване на осведомеността, изграждането на капацитет и повишаването на възможностите за намиране на партньори и за търсещите, и за предлагащите. Въздействието: по-успешни търговски партньорства между традиционните и социалните предприятия, повече дългосрочни възможности за увеличаване на иновациите чрез партньорства и положителен напредък в прехода към нова икономика през следващите няколко години.

Buy Social Europe B2B стартира с финансиране от 0,5 милиона евро, осигурени от  Европейския съюз и мултинационалната софтуерна компания SAP, дългогодишен експерт и бизнес лидер в областта на социално отговорните доставки. Освен това всеки от партньорите в консорциума съфинансира поне 10% от провежданите дейности.

Инициативата е отворена за допълнително съфинансиране. Ако имате интерес, свържете се екипа ни: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Научете повече за инициативата и се присъединете към европейското и глобално движение Buy Social Europe B2B днес като социално предприятие, традиционно предприятие, финансираща организация, национална или международна мрежа на социалните предприятия: https://buysocialeuropeb2b.eu/

BuySocialEuropeB2B press hands

Консорциумът на Buy Social Europe B2B  се ръководи от Eвропейската мрежа на социалните предприятия Euclid (Euclid Network - the European Social Enterprise Network),  заедно със Световния форум на социалните предприятия  Social Enterprise World Forum (SEWF) на глобално ниво. Двете организации обединяват общности и мрежи от над 100 организации в над 60 държави, застъпващи се за промяна на местно, национално, европейско и световно ниво. Световния форум на социалните предприятия е най-дългогодишният лидер по темата в света. В допълнение, той е патрон на знака за произход People and Planet First. Новото му лого беше представено на 12 октомври 2023. Този знак служи за идентифицирането на социално отговорни и устойчиви доставки.

Сред ключовите партньори са и Social Enterprise UK - създателят на марката Buy Social и собственик на търговската марка Buy Social от 2012 г..

Другите международни ключови партньори са:  Yunus Social Business, Social Entrepreneurship Netzwerk Deutschland (SEND), Social Enterprise NL, Reach for Change, the Sustainable Procurement Pledge, SAP, and Zurich Insurance,

Дърважите и партньорите, работещи на национално ниво са: Белгия (Sociale InnovatieFabriek), България (BCause Foundation), Хърватска република (Act Grupa), Франция (Mouvement Impact France), Гърция (Academy of Entrepreneurship (AKEP), Унгария (Coalition of Hungarian Social Enterprises), Ирландия (Social Enterprise Republic of Ireland, SERI), Латвия (Social Entrepreneurship Association of Latvia, SEAL), Lithuania (Lithuanian Social Business Association, LISVA), Португалия (Associação Portuguesa para a Inovação Social - Eslider), Сърбия (Smart Kolektiv), Словения (Fund2740), Швейцария (Social Enterprise Network Switzerland, SENS).

Buy Social Logos

----------------------------------

Инфоцентър EaSI България

Информационен център EaSI България предоставя информация за Направлението за заетост и социални иновации (EaSI), част от ЕСФ+ на ЕС.

Управлява се от Фондация BCause в сътрудничество с Асоциация за развитие на София.

Следвайте ни!